søndag den 18. november 2012

November

 

 

Jeg hader November!
Mørk, kedelig og trist. Det er nu jeg virkelig skal kæmpe for at holde mig rask.
Jeg er afhængig af dagslys for at holde humøret oppe.
Min fornuft forstår ikke, at man kan komme udenom vinterdepressionen,
ved at sidde foran en stor grim lampe hver dag.
Men virkeligheden gik op for mig sidste jul, hvor jeg næsten tudede hver dag indtil min læge sagde masser af lysterapi - 2 timer om dagen. Og da jeg tudende rejste mig for at gå, sagde hun; Vil du have noget psykofarmaka?
Så det må vel have været meget slemt. Jeg synes, det var, som det er, hvert år....
Nå, jeg takkede nej og gik hjem foran det grimme apparat, men heldigvis med Bloggen foran mig.
 
Tak herinde for alt det dejlige!
 
Lyset gjorde godt i løbet af 14 dage og iår er jeg igang hver morgen i ca 20 minutter. I weekenden tager jeg familien med til stranden og der er masser af blade at rive sammen herhjemme, i den smule dagslys der er.
Krydser fingre for, at jeg kommer bedre gennem vinteren iår.
Ellers må det være psykofarmaka....
 
 
Nå, men så er det jo også dejligt med hyggelys, så det har jeg arrangeret idag.
 
 
Både ude og inde...

 
Igår blev dagen gjort lysere med julekager fra Dr.Oetkers julebagehæfte.
Dejlige kager, men børnene kunne ikke lide kagerne og manden kunne ikke lide isingen, så de ender nok på min arbejdsplads.
 For min vinterdepression bliver ikke mindre af at vægten stiger!30 kommentarer:

 1. Kære Dorthe. Tusinde tak for dit indlæg. Jeg er også hårdt ramt, og godt og læse om andre og hvad de evt. gør for at få det bedre. Ingen tosset idé med en lyslampe. Så tak for at dele. Og skønt det hjælper dig :) dejligt og høre.

  Jeg bruger stadig haven som et af de steder, jeg kan holde ud og være. Men det bliver jo ikke ved.

  Kh
  Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nu Lotte, men pyt med det.
   Det jeg synes er sværest er, at når jeg nu ikke forstår, at det er mangel på et signalstof i hjernen der gør, at man ikke tager sig sammen, hvordan kan andre så forstå det? Endnu et usynligt handicap.
   Så en artikel i Familiejournalen i sidste uge. De henviser til en forening. Den vil jeg kontakte, når jeg har overskud. Ha, overskud, så bliver det nok først til foråret....
   Ha det lyst!

   Slet
  2. Undskyld Lotte......det burde jeg da ellers kunne huske :) Det er også svært og forstå, men tror, at jo flere der taler om det jo nemmere bliver det måske og forstå både for os der er ramt og for andre.

   Ha´ det rigtig godt Lotte :)

   KH
   Lise Lotte

   Slet
 2. I understand you "hate" dark winterdays..but i can imagine..it is so sad and the light we need is so little...
  Your cakes looks wonderful...i hope your friends at work love the taste more than your children:)

  Sorry i did not passed by so much but sometimes i am so busy...now i try to read more:)

  Have a nice week, greetings from Holland,
  ♥Eefie

  SvarSlet
  Svar
  1. Thank you! Its o.k. about your visits. Its the same for me....
   Greetings from me to you too!!!!
   K.h. Lotte

   Slet
 3. Dejligt at du fik sat hyggelys op, og så ønsker jeg dig godt igennem vinteren. Jeg er ikke selv jule-pynte-syg, men jeg fik sat en lyskæde op i dag, det er flere år siden, jeg har gjort det. Det er jo hyggeligt!

  Ha´ en god uge.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg har lys ude fra november til langt ind i januar. Fordi det hygger.
   Jeg var før jeg fik børn, heller ikke til julepynt. Men nu er det dejligt, at pynte og gøre hele familien glad. Jeg elsker specielt at stå i "Drivehuset" og lave dekorationer til mig og min svigermor. Ideerne vælter ud, derude i lyset. mon ikke det bliver i weekenden det rigtigt sker?
   K.h. Lotte

   Slet
 4. Håber virkelig lyset kan hjælpe dig.
  Har hørt om andre, hvor lampen har en positiv effekt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, lige nu er jeg ved at gi den en ordentlig skalle. Jeg er hjemme med sønnen min og så kan jeg jo ligeså godt forebygge mine egne sygedage.
   Igår googlede jeg fænomenet og den mest positive og bivirkningsfrie behandling er lampe og dagslys. Dgaslyset er jo når jeg er på job, så lampen er min redning.
   Håber du får et dejligt marked hos dine forældre!
   K.h. Lotte

   Slet
 5. Det bedste er, at det lader til at hjælpe, mon det så ikke også gør det i år. Godt du skriver om det, så andre kan drage nytte af din erfaring.
  Jeg har en søn, som også mangler signalstof til hjernen, psykofarmaka hjælper ham igennem det hele, han har det godt nu og et godt arbejde, som han er glad for.
  Det er vigtigt med lys og luft plejer jeg altid at sige til ham, men det var desværre ikke nok for ham. Så må man bare acceptere kendsgerningerne.
  Jeg siger i den forbindelse, at nogen skal have medicin mod for højt blodtryk, andre har sukkersyge og skal have insulin osv.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak,det er dejligt at høre den gode historie. Jeg håber bare jeg kan komme udenom medicin, for det er godt nok nogle heftige bivirkninger, der følger med. Jeg vil i den kommende tid "suge" mere lys til mig og håbe det er nok.
   Jeg håber mit indlæg hjælper andre.
   K.h. Lotte

   Slet
  2. Jeg kan godt forstå, du helst vil undgå medicin, heldigvis har min søn ingen bivirkninger. Han går meget op i at holde den slanke linie, og det går fint. Han kan også godt lide blandselvslik :) men er god til at beherske det.
   http://www.sundcentret.dk/dagslyslamper_bio_vital_sparepaerer.htm
   har du set, at man kan få pærer til lamperne, som skulle virke på dit problem. Jeg tør ikke love, det hjælper, men prøv selv at læse om det.
   Kh Lisbeth

   Slet
 6. Jeg ønsker dig en dejlig vinter - uden for meget vinterdepression. Glæd dig over at du i marts kan sidde med et tæppe ude i din smukke driver hus! Jeg er så misundelig på dit driver hus, det er smukt! Dejligt du deler det med dine læsere, så det ikke bliver noget som man ikke snakker om. Tak - god søndag til dig

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du godt nok have!
   Ja, jeg glæder mig allerede til weekenden, for jeg bruger "Drivehuset" nu til fremstilling af juledekorationer. Så tænder jeg op og får dagslyset med. Når det bliver solhverv og lyset vender tilbage kommer mit humør med. Som regel forstærkes lyset også med sne(det grynter de allerede om i næste uge), så det hjælper også.
   Jeg er glad for al den positive respons jeg får på emnet, for jeg er ikke altid selv god til al for megen sygdomssnak. Men du har ret, det er vigtigt at dele, da mange er flove over depression og vinterdepression. Jeg har bare været nødt til at melde ud, når jeg stortudende er gået hjem fra job.
   Angående dit spørgsmål om pris; Jeg havde svaret, men havde egentlig aftalt med min mand i tidernes morgen, at det ikke skulle fremgå på bloggen. Jeg kunne ikke finde din mailadresse hos dig og svarede i kommentaren. Men efter snak med manden slettede jeg igen. Du er velkommen til en privat chat, hvis du mailer mig. lotte.skipper@skolekom.dk
   K.h. Lotte

   Slet
 7. Vi må håbe vinteren ikke bliver så lang i år, og at lyset hjælper dig. Super hyggeligt med krukken med lys i, lav gerne flere af dem, man bliver i så godt humør af lys i vintermørket. Vi bor på landet og her er meget mørkt om vinteren. Heldige kolleger du har har, at få så fine kager.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, men "vinteren" er lige lang hvert år, for det er mængden af dagslys der bestemmer. Jo, længere mod nord man bor, jo større er frekvensen af folk med vinterdepression. Man kender næsten ikke til fænomenet i sydeuropa....
   Jeg tænder al det hyggelys jeg kan. Både ude og inde og den del af vinteren elsker jeg.
   K.h. Lotte

   Slet
 8. Super god idé med den lampe! Da jeg arb. på nathold fik vi en lampe til hvilerummet, hvor vi kunne gøre brug af den i den mørke periode, det hjalp da en til at komme igennem vinteren. Jeg synes den hjalp. Men også at tænde lys og gøre det ekstra hyggeligt indendøre, kan også være en hjælp, ja og bage lækre kager til familien eller kollegaerne. Mums de er flotte!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror det er godt jeg ikke arbejder nathold, så ville det nok være invaliderende. Jeg synes også lampen hjalp mig sidste år, da skaden var sket. Men jeg synes alt er trist selvom jeg hver dag har siddet foran 20 minutter om morgenen. En anden konsekvens ved det manglende signalstof er trangen til søde sager, hvilke ikke er gavnende for figuren og dermed selvtilliden. Så det dur ikke med for mange kager. Heldigvis er jeg ikke kageelsker, men jeg har det svært med bland-selv-slik. Så det glider ned i lind strøm......
   Ha det godt.
   K.h. Lotte

   Slet
 9. Jeg håber, at lysterapien hjælper dig i år søde Lotte. Det andet er jo ikke til at holde ud.
  Jeg kan fortælle dig, at vi andre også lider i denne mørke tid - det er virkelig hårdt, at tage sig sammen til at gøre noet som helst :( Jeg synes, at dagene smuldre uden at man får lavet noget som helst konstruktivt. Jeg tror ikke vi nordboere er beregnet på at foretage os ret meget om vinteren ud over at gå i hi..
  Jeg ved godt, det ikke kan sammenlignes med en vinterdepression som din. Slet ikke.
  Vi glæder os vist alle til foråret!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror en masse danskere er påvirket og i forskellig grad. Jeg er ikke invalideret, men har ofte en eller to sygedage, hvor tårerne bare rinder ud af mine øjne. Problemer man nemt kan sige pyt til om sommeren eksploderer og bliver kæmpe store og uoverskuelige i mørket. Det er så svært for mig at jeg bliver svag, men jeg siger det heldigvis højt. Tænk hvis jeg som så mange skjulte det. Nej, det ville nedbryde mig endnu mere......
   Gid man kunne sove november bort. Så tror jeg jeg ville have det meget nemmere....
   K.h. Lotte

   Slet
 10. Godt at vide jeg ikke er alene om at have det på den måde :O)
  Hvert år ved denne tid beslutter jeg mig for at immigrere. 4-5 måneder om året er jeg sur over vejret - uden at vide hvem der har skylden!! Når foråret så kommer har jeg glemt det dele og er jublende lykkelig igen ;O)

  I år skal jeg måske overveje lys terapi, og glemme alt om immigration?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis det det samme hvert år, skel du ikke tøve. Det hjælper. Jeg har bare ikke taget nok iår. Så idag sidder jeg foran den hele dagen.
   Jeg glemmer det næsten i foråret, men de sidste to somre har ligesom ikke fyldt mine depoterop. Håber vi får sne = lys og så en dejlig lang ægte sommer!
   Kærlige lyse hilsner Lotte

   Slet
  2. Og selvom jeg går ned af mangel på lys, elsker jeg Danmark for alle fire årstider! Jeg kunne heller ikke trives i evig sommer....

   Slet
 11. Kære Lotte.

  Dit indlæg ramte mig lige midt i hjertekulen, for jeg er bestemt heller ikke den store heltinde her i novembermørket. Jeg har ligesom dig meget meget svært med at kapere mørketiden p.g.a det forbaskede manglende signalstof i hjernen. Energien og humøret daler. Derimod stiger appetitten og bare synet af dine lækre cupcakes med dejlig og rigelig icing giver mig besvær med at holde mit mundvand lige i munden. Dine kolleger er nogle heldige asener. Jeg sidder her med delle-sixpack og voldtager de søde sager med øjnene:o)


  Dejligt med et indlæg, som sætter fokus på hvor ond en måned november kan være at komme igennem, når man lider af mørkemismod. Min bedste modgift er at komme ud i haven og få noget noget luft og dagslys, men dagene er så forbasket korte, at det ikke er til at nå det hele.

  Det er mens lyset aftager mere og mere at jeg har det sværest. Når blot vi når om på den anden side af vintersolhverv og dagene begynder at længes hjælper det. Og så kan man jo ikke komme udenom at lidt nattefrost giver klare (solskins)dage, som også hjælper gevaldigt på energien.

  Jeg sender dig en masse lys. Skal vi ikke lige minde hinanden om, at om en måned begynder det at gå den anden og rigtige vej igen?

  Lyse tanker og solskinsknus fra en lidelsesfælle

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Tante Grøn.
   Ja, det er dejligt at møde nogen der ved hvad det er man taler om. Jeg synes det er så forbasket svært at forklare, for jeg forstår det ikke helt selv. Og har været 10 år om at se mønsteret og derefter 10 år om at finde måder at løse det på.
   Et fuldtidsjob og to børn under 10 var ikke lige nemt at kombinere med masser af dagslys, men jeg har haft lampen 3 sæsoner nu og først i år er jeg begyndt 1. oktober, men åbenbart ikke længe og intenst nok.
   Jeg har mange gode venner der kommer med trøstende ord og gode råd om bioture, hotelophold, stearinlys-hygge og samtaler med psykolog og psykoterapeuter. Men det er jo netop forskellen mellem depression og vinterdepression. Der er ingenting udover lys og medicin der hjælper! Det er fedt at tale med andre, der forstår hvad man siger, men ikke om hvordan man synes man har det i sit parforhold, sin moderrolle, sin midtvejskrise o.s.v.
   DET HANDLER OM ET MANGLENDE SIGNALSTOF I HJERNEN SOM DANNES AF DAGSLYS!!!!!!
   Nå, nu vil jeg se frem og huske dig og alle andre på, at fejre solhverv d. 21. december. Mit humør plejer at vende tilbage i starten af januar efter 14 dages ferie med mulighed for at komme ud hver dag.
   Mange medlidende, men lysende hilsner Lotte

   Slet
 12. Hvor ser det hyggeligt ud med hyggelysene udenfor.
  Jeg håber du kommer godt igennem vinteren med hjælp fra lampen.
  Dine kager ser rigtig lækker ud.
  Jeg bliver glad hvis du vil sende op skriften til mig på aasemarie@bbsyd.dk
  Tak for kigget.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlet
 13. Hej Aase Marie.
  Du kan tro jeg vil sende dig opskriften og jeg tror jeg vil lave en side mere på min blog, for du er ikke den eneste der gerne vil have mine opskrifter. Hold øje med det og ha en rigtig dejlig dag!
  K.h. Lotte

  SvarSlet
 14. Kære Lotte.

  Der er lige udkommet en ny bog om vinterdepression og vintertræthed, skrevet af Monica G. Madsen. Måske vi skulle ønske os den i julegave? Eller sejrer havebøgerne mon igen igen?:o) OM EN MÅNEED ER DET VINTERSOLHVERV og allerede først i januar begynder os der lægger mærke til det, at kunne mærke at dagene længes. Hvert et minut tæller:o)

  Knus og masser af lys

  SvarSlet