tirsdag den 18. december 2012

De lyse dage.

Nu har jeg været sygemeldt i mere end en uge.
Ugen har jeg brugt på, at finde ud af, hvordan jeg kan undgå at dykke så langt ned.
I aviser og på tv har det meget handlet om motion, ud i dagslys og lysterapi.
Men at sidde nede i hullet eller at være på vej ned, handler meget på manglen på tid og overskud og mulighed for at komme ud i dagslyset.
 
 
 
Det har jeg så, ved at være sygemeldt haft mulighed for. Det er blevet til gåture i lyset med min hund og at opholde mig mig i haven og i "Drive-huset".

 
Vi kender alle fornemmelsen af, at suge energi ud af vintersolen, men for mit vedkommende er det næsten ikke mærkbart, da det kræver masser af lys.

 
Sollys er mere kraftfuldt og sneens reflektive virkning er heller ikke dårlig.
Men læg så lige mærke til, hvor lidt af solens striber der rammer ned i vores have....

 
Klokken er 11.45 og solen rammer lige stakittet i bunden af haven.

 
Min dejlige skygge. Ham har jeg nydt rigtig godt af i ugen.

 
Lidt senere samme dag, ramte solen lige akkurat ned på "Drive-huset".

 
Vi havde fyret godt op i den værste nattefrost, men skulle nok have fjernet sneen først.

 
Det var solens dans på matriklen, den dag.

 
Den ramte endda ind på væggen.
 
Tak dejlige livgivende sol.
Jeg glæder mig til, du når længere ind i mit sind og i min have!
 
Hvis lyset ikke hjælper er vores sundhedssystem jo også gode ved os. Her kan man jo heldigvis få Lykkepiller. Men for mig er det symtombehandling og jeg er bange forderes bivirkninger.
Desuden er jeg mere interesseret i at komme bagom problemet og finde og eliminere årsagen.
 
Så tilbage til det med andre løsninger. I min søgen har jeg talt med en sygeplejerske, der har videreuddannet sig i kostens betydning for kroppens tilstand. Jeg har fundet ud af, at jeg ikke kan optage den serotonin, som lyset skulle give mig, hvis ikke jeg spiser rigtigt. Hvis jeg mangler B-vitamin, vil kroppen ikke kunne omdanne tryptofan til lykke-serotonin. Så nu er jeg gået igang med at fylde mine lagre op. Med B-vitamin, multi-vitaminpiller, fiskeolie og nu også et tarmfloraforbedrende kosttilskud. Alt dette er et tilskud til at speede processen op. Jeg skal have meget mere grønt og groft ind i min kost. Desuden er det godt med tun, makrel, rejer, kylling, og meget mere. Hvis du vil vide mere, fordi du selv døjer med vinterdepression, kan Marianne Fjordgaards kostråd måske hjælpe.
Jeg giver det ihvert tilfælde en chance.
Jeg har desuden været hos en kinesiolog. Det var for mig lidt udover min fatteevne, men hun sagde at mit system var fuldstændig blokeret. Specielt mit hormonsystem. Så hun spillede nogle lyde for mig, mens hun lagde sine varme hænder på mig. Jeg synes det virker underligt, hvis det kan gøre en forskel, men jeg er ret desperat for at finde en løsning på mit tilbagevendende problem. Jeg var efterfølgende meget træt og idag har jeg knaldende hovedpine.
Men idag er dagen for at komme op på hesten igen.
Jeg har meddelt mit job, at jeg kommer tilbage idag.
 
Ha det lyst!


24 kommentarer:

 1. Held og lykke med at starte igen Lotte. Og tak for dit gode indlæg om både lys og motion, det var så noget af det, jeg vidste, men med hensyn til kosten var jeg ikke klar over det.
  Der kommer godt nok ikke meget sol ind i din have, det kan jeg godt se, men så er det godt, du har din lille hund, så I kan komme ud og gå ture. Så mangler vi bare, at solen skinner:)men nu lover de frostvejr igen sidst på ugen, så kan det være, at vi er heldige.
  Kinesiologi er mystisk, men jeg synes, det virker godt, jeg har gået hos en kinesiolog flere gange for smerter forskellige steder i kroppen.
  For tiden går jeg til zoneterapi, og tænk i flere måneder har jeg ikke haft behov for at tage mine blodtrykspiller. Det er også noget med hormonsystemet, så måske er det også en mulighed for dig at prøve det.
  Lyse hilsener til dig
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth.
   Det var en hård omgang at starte igen! Jeg græd meget - hver gang en ny kollega ville høre hvordan jeg har det. Men onsdag gik meget bedre. Så var jeg ligesom igang igen. Jeg slæber mig afsted, men min samvittighed har det meget bedre. Nu føler jeg, at jeg kan holde jule-FERIE og ikke bare en forlængelse af mit sygdomsprægede gåen i hi. Der er lang vej med at ændre kosten og ikke lave lette løsninger. Men det skal til.
   Jeg gik hos en zoneterapeut da vi havde problemer med at få børn og da datteren fik kolik, men det gav ikke de store forskelle. Men jeg synes det lyder logisk, at vi kan have aflejringer i foden, der forhindrer den i at helbrede sig selv. Jeg var skeptisk i forhold til kinesiologien fordi min logiske sans ikke kan følge med. Men jeg var der igen igår fordi vores ældste har svært ved at læse. Så så jeg det hele fra i mandags, men fra sidelinien. Min krop har det underligt og det jeg så med drengen giver mig en fornemmelse af, at min logik ikke behøver at forstå det. Han kan også mærke at der sker noget i hans krop. Meget underligt. Du skal nok høre nærmere om resultaterne når den tid er gået, som vores kroppe sagde(21 dage for mig og 6 dage for Mikkel).
   Dejligt for dig, at både kinesiologi og zoneterapi hjælper. Jeg tror på lægevidenskaben, men jeg synes det var skønt, hvis vi ikke behøvede alle de giftstoffer, som medicin er sat sammen af.
   Rigtig glædelig jul til dig og dine!
   Lotte

   Slet
  2. Hej Lotte
   Jeg kan forestille mig, at det har været hårdt at komme tilbage, for hver gang en kollega spørger deltagende, ja så flyder tårerne igen. Men godt du trods alt havde en god fornemmelse af, at du har gjort det rigtige, så du kan nyde din juleferie.
   Zoneterapi er godt, var det så det, der gjorde udslaget til at du fik børn? ja det er jo nok ikke nemt at vide. Det var ikke moderne, da jeg gerne ville have børn, så der gik 5 år inden det lykkedes,men heldigvis kom de da 3 stk. dejlige drenge.
   Min yngste led også meget af kolik, vi prøvede også zoneterapi på ham, men som du siger, det gjorde ikke den store forskel. Heldigvis går det over igen, inden vi bliver helt nedbrudt, men det er en hård tid.
   Samme dreng var også til kinesiolog, så jeg har ligesom du været med på sidelinien. En sjov og underlig oplevelse, men der er nu noget mellem himmel og jord, som vi ikke forstår. Han tror selv på det i dag som 25 årig, men hans forlovede er MEGET skeptisk, hun tror slet ikke på sådan noget. Det hjalp i hvert fald ham den gang.
   Jeg håber virkelig, at det kan hjælpe dig.
   For jeg forstår til fulde, at du ikke bryder dig om alle de giftstoffer.
   Min zoneterapeut er sygemeldt for tiden, så her inden jul, er jeg desværre nødt til at starte på en enkelt blodtrykspille om dagen igen, det er jeg ikke begejstret for, men med 5 ekstra i huset, tør jeg ikke lade være.
   Også rigtig glædelig jul til dig og dine.
   Lisbeth

   Slet
 2. Nej lyset har ikke de bedste betingelser for at ramme øjenlågene i disse dage, men du må få den skønne hund med på nogle gode lysture så snart solen bare sovervejer at trænge gennem skydækket. Tror november i den grad satte mange til vægs med sit rædsomme mørke...

  Lys er så uendeligt vigtig for ens velbefinden. Tænker med gru på de mennesker der bor uden solens stråler kan komme ind af vinduerne nogensinde - bliver helt klaustrofobisk, nedtrykt og drænet ved tanken, for lys er en stræng nødvendighed for mig. Nok dét, skønhenden, reativiteten og jorden under neglene som får mig til at elske livet i haven...

  Men rigtig god bedring og god fart opad:0)

  Mange julehilsner fra
  Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katinka.
   Jeg har lige skrevet en lang smøre som svar til dig og så gik nettet ned. Møj.
   Jeg prøver igen.
   Tak for din kommentar.
   Jeg længes efter lys og vil fejre dagen imorgen og håbe at fejre den med sol og frost. Så vil jeg tænde op i "Drive-huset" og hygge der med en varm kop te.
   I aften kl.22 har jeg juleferie og den vil jeg så prøve at nyde. Jeg vil sætte mig som mål at nå det, jeg når og når jeg ikke alt det, jeg har sat mig for, er det bare ærgeligt. Ikke nogen let øvelse, men sådan må det være.
   Godt det ikke er min familie der sætter kravene. Jeg ved de er tilfredse bare vi er sammen. Hos både mine forældre og svigerforældre er der stor forståelse for min situation. Min mand hjælper også gerne med hvad jeg beder ham om. Så mon ikke det hele nok skal gå.
   Rigtig glædelig jul til dig og dine!
   Lotte

   Slet
 3. Deprimerende gråvejr er tydeligvis ikke bare en talemåde for dig. Jeg savner i den grad solen, men det er på et helt andet niveau end det kæmpedyk, du oplever. Du nævner lige den ellers meget roste lysterapi i forbifarten - fungerer den ikke for dig?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie.
   Nej, lysterapien har ikke hjulpet mig iår. Sidste jul tudede jeg mig igennem og lægen sagde lys, lys, lys. Efter mange timer foran den, kom jeg op. Så jeg troede mig sikker i år,hvor jeg hver morgen har siddet foran min lampe. Men nej. Jeg brækkede alligevel ned.
   Så nu er jeg så igang forfra for at finde løsninger på mit tilbagevendende problem.
   Jeg ved nu, at jeg skal have indlagt flere fridage(eller ingen weekendvagter der er 36 timer oveni alm. arbejdsuge)og at lysterapien kun virker, hvis jeg spiser den rigtige kost. Så det kommende år skal jeg lægge min kost om og det er for resten af mit liv!
   Glædelig jul til dog og dine!
   Lotte

   Slet
 4. Hej Lotte.Håber meget at du er på vej opad igen,og at du kan klare at gå på arbejde.
  Her var der lidt sol igår,og jeg håber på at vejret vil vise sig fra den gode ende idag.
  Er spændt på om alle de tiltag du gør hjælper dig.
  Alle de bedste ønsker for dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette.
   Tak for dine ønsker for mig.
   Ja, det var en hård omgang at komme på job igen, men jeg har det rigtig godt med det. Jeg har ferie fra i aften kl. 22 og kan med god samvittighed holde juleferie.
   Jeg håber solen vil skinne hele julen og at mine tiltag vil bære frugt. Min plan med at gå på job og handle mig ud af min nedtur giver gode point til min selvtillid. Og jeg synes selv, at jeg klarer den udfordring jeg står overfor idag godt(min datter kaster op og jeg er nødt til at få hende passet hos svigermor. Jeg har mest lyst til at blive hjemme med hende, men ved at jeg vil få det meget bedre ved at komme på job, så jeg ikke svigter der igen). Imorgen kan jeg så give mig 100% herhjemme.
   Glædelig jul til dig og dine!
   Lotte

   Slet
 5. Hvor er det bare nogen smukke billeder du har taget, det ser vildt hyggeligt ud.

  Håber at de gode råd vil hjælpe dig, det er ikke sjovt når man får det sådan :-)

  Knus Og Kram til dig <3

  Knus Susi

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susi.
   Kunne slet ikke kende dig....
   Tak for din søde hilsen.
   Jeg føler jeg er godt på vej.
   Glædelig jul til dig og dine!
   Lotte

   Slet
 6. Kære Lotte. Tak for dit skønne indlæg. Lys og motion vidste jeg godt og havde nok også en anelse om kosten. Men kors hvor er det svært og lave om, når man er nede. Jeg tager gerne imod dit tilbud og skynder mig ind og læser noget om kosten.

  Jeg har benyttet mig af massage (rosenmetoden) og lige nu været på et tilbud med Mindfuldness meditation. Det giver faktisk god mening, det der med at lære og slippe de dårlige tanker/energier og tænke lyse tanker. Men noget der skal læres. Og det prøver jeg så på.

  Og så en rigtig god JUL til dig og dine og ønske om, at du er på vej mod mange lyse timer :)

  Kh
  Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lise Lotte.
   Jeg er glad for, at min skyggeside har den sideeffekt at den kan give hjælp til andre. Det er også derfor jeg har valgt at dele den med mine læsere. Det har jo ikke så meget med haven at gøre, men dem der ikke gider læse med, har jo det frie valg. Og så er det dejligt at der er nogen der gerne læser med og får nye veje til at takle dæmonen.
   Jeg kender ikke den massage du nævner, men det var faktisk under et kursus i meditation, at min skal krakelerede og jeg brød sammen i gråd. Bægeret flød ganske enkelt over.
   Jeg tror meditation kan hjælpe mig på lang sigt, men jeg kan ikke tage det ind lige nu.
   Jeg har tænkt mig at prøve når jeg er 100 % igen.
   Håber vi to kan udveksle endnu flere genveje til et lykkeligere liv med (helst uden) vinterdepression.
   De bedste ønsker for dig!
   Glædelig jul til dig og dine!
   Lotte

   Slet
 7. Dejlige billeder fra jeres have! Men solskin er der godt nok ikke meget af..
  Jeg er glad for at høre, at du er på vej på arbejde igen og du gør en masse for at få det bedre - Jeg krydser fingre for, at det lykkes for dig.

  Mange solskinshilsner og lys fra
  Helena

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helena.
   Det var en drøj tur på job, men jeg er glad for at være kommet igang igen. Min samvittighed og mit selvværd har det bedst med det. Og ferien ligger og venter på mig lige om hjørnet.... Og det skal være ferie ikke sygdomsperiode som det var sidste år.
   Jeg føler en heling ved at handle, selvom det er et sejt træk. Men sådan er jeg nu engang.
   I dette øjeblik vakler det hele fordi Ida er sygog kun vil være herhjemme med far eller mor. Men vi må altså passe vores jobog hun må være hos Farmor. Havde jeg ikke været hjemme i så lang tid i sidste uge havde jeg ikke haft svært ved at blive hjemme, men min samvittighed over for kolleger og elever vejer højest idag. Så har Ida mig hele ferien.
   Glædelig jul til dig og dine.
   Lotte

   Slet
 8. Hej..
  Håber virkeligt du er på vej op igen. Kender det desværre alt for godt selv. Tak for god info om kostens vigtige betydning i vores liv - vi ved det jo egentligt godt, men det er bare så svært altid at efterleve.
  Tanker om solskin herfra
  Hilsen Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne.
   Jeg er uddannet indenfor ernæring og alligevel vægter jeg det ikke i min hverdag. Det er jeg så, af bitter erfaring, nødt til nu.
   Håber det også giver dig en reminder, så du holder dig oppe.
   Glædelig jul til dig og dine!
   Lotte

   Slet
 9. Hold ud Lotte - om 3 dage vender det og vi går mod lysere tider og så vil solen dag for dag komme en anelse højere på himlen og pludselig har du den dejligste sol i din have igen! Smukke billeder fra din have ivørigt!
  Min datter som har stærke smerter i ryggen, og skal med mig til en klog mand på torsdag. Han har varme hænder og har helbredt mig for 10 år siden imod mine iskiassmerter.
  Fantastisk menneske og jeg er sådan set ligeglad med, hvorfor det virker, bare AT det virker.
  Så mange veje fører til Rom.....
  Solskinhilsener fra Bente

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente.
   Jeg vil holde en solhvervsfest imorgen og bare slappe af med gode mennesker omkring mig.
   Jeg tænker meget over det kinesiologi og jeg er også ommet til den med at varme og omsorg har nogle uforklarlige virkninger i os. Jeg havde min søn med hos kinesiologen igår og jeg følte den samme varme og gode intensioner som da jeg selv var afsted. Min krop har også reageret på behandlingen. Underligt nok har jeg næsten ingen trang til kaffe.....
   Min dreng føler sig meget bedre idag og synes, at han er bedre til at skrive.....
   Og ja, så må hjernen stile sig tilfreds med det!
   Held og lykke til din datter!
   Glædelig jul til dig og dine!
   Lotte

   Slet
 10. Tusind tak for dit forløb som du deler ud af - håber at alt det hjælper dig.Jeg personligt mangler B12 og det skal tages alvorligt selv mine dejlige piger mangler også dette...så tak for du lige minder mig om at få tag i de der vitaminer.igen..og ja lidt frost vil gøre godt for så ser vi idet mindste solen..
  julekram til dig Lotte.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Grethe.
   Min mission med mine lange klagesange bærer frugt. Jeg minder andre om at passe på sig selv. Der er jo ikke noget, der er så skidt det ikke er godt for noget!!!
   Og det hjælper mig selv til at komme videre. Nogle gange skal man høre eller selv læse det man tænker. Det sætter nye processer igang.
   Glædelig jul til dig og dine!
   Lotte

   Slet
 11. Tak til jer alle fordi I gider være en del af min heling!
  I skal vide at det betyder rigtig meget for mig og faktisk kommer min mand også og siger, at det varmer ham, at jeg får disse tilbagemeldinger fra velmenende "fremmede".
  TAK!

  SvarSlet
 12. Jeg vil bare ønske en glædelig jul til dig og din familie !!

  SvarSlet
 13. Hej Tim.
  Tak skal du have. Håber du og din familie havde en dejlig jul.
  Godt nytår!

  SvarSlet